Hendelser
«Først - mest - best» på Hitra og Frøya har i en årrekke vært redaksjonens interne arbeidsordre. Det er krevende 24/7, men også motiverende.
Vi har hengt på etter beste evne både tidlig og seint for å rapportere om brå hendelser som berører øyværinger.
Nyhetsstudio-formatet har vi tatt i bruk effektivt gjennom 2021 for å være aktuelle («Først») også når større ting skjer over lengre tid, som for eksempel koronautbrudd eller uvær.
Psykisk helse
Det virkelige dybde-prosjektet («best») dette året har vært våre reportasjer og nyhetsartikler om psykisk helse. Det har gitt oss en lang rekke viktige og godt leste nyhetsartikler og intervjuer.
Bakgrunnen var en periode med statistisk uvanlig mange selvmord i Øyregionen. For avisas del startet serien litt tilfeldig som et enkelt intervju med en familie av etterlatte barn etter at en mor begikk selvmord. De snakket åpent om den vanskelige situasjon, og ønsket om enda mer åpenhet.
Vi opplevde snart at flere ville fortelle sine historier, enten de var dypt vanskelige med tragisk utfall for familiemedlemmer, eller kildene hadde jobbet seg ut av vanskelighetene med god hjelp. Felles for alle historiene var at Hitra og Frøya fikk lokale ansikter på et generelt samfunnsproblem.

Psykisk helse er så mangt, og det viser totalproduksjonen vår rundt dette temaet også:
Vi har snakket med etterlatte etter selvmord, vi har snakket med tidligere og nåværende rusmisbrukere, med mammaen til en gutt som tok sitt eget liv, med ungdom om selvmordsspørsmål, med store arbeidsplasser om oppfølging av utsatte ansatte, med kommunens oppfølgingstjeneste, med politimannen som har som jobb å snakke fortvilte personer fra selvmordstanken, med kommunen om arbeidsinnvandrere og psykiske helse, med hun som er utsatt for vold i nære relasjoner, med helseminister Kjerkhol om påpekte svakheter i hjelpetilbudet osv.

Lokalavisas journalist i prosjektet ble i høst også invitert inn til Hitra kommunes arbeid med handlingsplan for selvmordsforebyggende arbeid. Kommunen ønsket innspill og erfaringer fra våre møter med innbyggere med konkrete erfaringer på området. Vi er også invitert til Frøya kommunes workshops om psykisk helse.
Selv om vi ofte har stått i en del etisk vanskelige avveininger (for eksempel om skal skrive/skal ikke skrive og på hvilket detaljnivå, så har tilbakemeldingene vi har fått vært svært positive, både fra enkeltpersoner vi har brukt som kilder, fra lesere og fra hjelpeapparatet.
Forhåpentlig har artikkelserien gjort det tryggere for øyværinger å snakke om vanskelige følelser i private hjem og overfor hjelpeapparatet.
MN24.no og magasiner
Hitra-Frøya har gjennomført det første sammenhengende året med samarbeid om næringslivsnettstedet MN24.no. Her er samarbeidserfaringene gode; MN24 er et forbedret og utvidet tilbud til våre lesere.
Gjennom året er det også gitt ut to papirmagasiner under MN24-logoen. Tilsvarende godt samarbeid erfarte vi med samarbeidsbilaget Opplev Midt-Norge, som første gang ble utgitt i 2020. Også i 2021 gikk alle lokalavisene i Adresseavisen Gruppen sammen om å lage et lokalt reiselivsbilag for å framheve vår egen nærgeografi da koronaen stengte for utenlandsreiser. Hitra-Frøya har stått for reportasjeledelsen av Opplev Midt-Norge-magasinet også i 2021.
Vi har i tillegg gitt ut fem utgaver av vårt eget Øymagasinet.
Digitalisering av arkivet
Vårt digitaliserte arkiv skriver seg tilbake til ca 2004, mens årene bakover til etableringa i 1974 finnes hittil bare i papirform. Hitra-Frøya har i 2021 fått i stand en avtale med Nasjonalbiblioteket om digitalisering av eldre utgaver. Samarbeidsavtalen sikrer digitalisering av hele avishistorien, som blir gjort tilgjengelig for leserne via Nasjonalbibliotekets arkiver og bibliotekene.