Dessverre ble også 2021 sterkt preget av korona. Dermed ble også dette et år hvor vi virkelig måtte brette opp ermene for å møte et enormt informasjonsbehov blant våre lesere.
Saker som omhandlet smitteutvikling og vaksinenytt, høstet enorm trafikk. Samtidig har vi satt på dagsorden konsekvenser av pandemien, og da ikke minst for næringsliv, kultur og idrett.
I 2021, som gjennom året før, fikk vi bekreftet lokalavisas samfunnsrolle og verdi for folk. Vi beviste lokalavisas kraft og utstrekning til å formidle spørsmål, svar, råd, pålegg, anbefalinger og alt av informasjon som opplevdes relevant lokalt. Vi kan trygt slå fast at vi ble limet mellom innbyggerne og myndighetene.

En viktig sak som vi satte på dagsorden i 2021, handlet om store utfordringer ved Meldal barne- og ungdomsskole. Her har elever i én konkret klasse opplevd mobbing, uro og generelt dårlig klassemiljø gjennom mange år, uten at skolen har klart å bedre situasjonen. Nå går elevene i niende klasse, og i fjor kulminerte det hele ved at åtte elever i klassen valgte å bytte skole.
Gjennom en rekke anonyme samtaler med involverte og påfølgende artikler, er denne saken nå satt på sakskartet både til politikerne, kommuneledelsen og skoleledelsen. Som et resultat av dette, er det satt i verk mange tiltak, flere faginstanser er koblet på, og det jobbes målrettet for å få løst problemet, slik at elevene endelig kan konsentrere seg om læring, og ikke om hvordan de skal betjene frykten for mobbing.
Samtidig som denne saken har rullet og gått, dukket det opp en annen mobberelatert sak knyttet til samme skole. Denne saken var imidlertid av eldre dato, da en tidligere elev gikk til rettssak mot kommunen med påstand om ødelagt skolegang og varige psykiske lidelser som følge av langvarig mobbing opp gjennom skolegangen. Orkland kommune vant denne rettssaken, hovedsakelig på grunn av at saksøker ikke kunne oppfylle bevisbyrden m.h.t. påstanden om at det ikke ble iverksatt adekvate tiltak.
Begge disse sakene har etter avisas syn satt mobbing i skolen på dagsorden på en måte som vi håper og tror kan bidra til økt fokus og innsats i arbeidet med å stoppe og motvirke mobbing ved alle skolene i nedslagsfeltet vårt.

Vi fikk også gjennom året satt psykisk helse, spesielt blant unge, på dagsorden. I juni valgte Øyvind Brevik å ta sitt eget liv. Her våget vi å gå tidlig i dialog med familien, og sammen bidro vi til å skape oppmerksomhet rundt en bilkortesje, som familien ønsket å minne Øyvind med. Kortesjen fikk enorm oppslutning, og vi solgte rundt 40 abonnement på sakene som omhandlet Øyvinds bortgang. Familien ga overfor avisa uttrykk for at de med denne åpenheten ønsket å bidra til å sette psykisk helse på dagsorden, noe vi sammen lyktes med. To av sakene vi skrev om dette, fikk til sammen nærmere 15 000 sidevisninger, noe som bekrefter stor interesse rundt temaet.
Gjennom hele 2021 har vi også viet bygging av nytt regiontravanlegg på Fannrem mye oppmerksomhet. I kjølvannet av byggeprosjektet til over 380 millioner kroner, har det dukket opp flere problemstillinger som vi har satt på dagsorden underveis. Her kan vi nevne jordflytting og ikke minst «trusselen» om ekspropriasjon, da en av grunneierne i utgangspunktet nektet å selge areal til prosjektet. Flere landbrukspolitiske spørsmål har med andre ord vært gjennom en syretest i forbindelse med flytting av travbanen fra Leangen til Orkland.
Prosjektet har også avfødt stor entusiasme blant lokalbefolkningen, samt en betydelig optimisme og vekst innen næringslivet. Det ble i løpet av året inngått partneravtaler mellom næringslivet og Varig Orkla arena, for over 20 millioner kroner. Dette har vi fulgt tett gjennom året, og som et resultat av oppmerksomheten, som ikke minst vi har bidratt til, har flere næringslivsbedrifter valgt å etablere avdelinger i Orkland. Ved utgangen av 2021 var det til sammen snakk om mellom 100 og 200 nye arbeidsplasser som en direkte konsekvens av partnerskapsarbeidet knyttet til travbaneprosjektet.
Vi har også satt på dagsorden den enorme verdiskapinga som vil følge av denne etableringa. Det er allerede inngått avtale om å arrangere ei stor hundeutstilling på arenaen nå i sommer, hvor det er forventet nærmere 10 000 besøkende. Vi har lekt litt med tall, og synliggjort at hvis hver og én legger igjen 500 kroner på bensinstasjonen, lokalbutikken, pizzarestauranten o.s.v. i løpet av helga, så snakker vi om ei meromsetning på fem millioner kroner for den lokale handelsstanden.
Gjennom et slikt «bilde» har vi vist verdien av ei slik etablering, og dette bildet kan bli mye større da det også er planlagt store messer, samt at det jobbes med å tilby arenaen som konsertarena for store internasjonale artistnavn. Vi har med andre ord jobbet mye med å synliggjøre mulighetsrommet en slik arena vil kunne tilby, og med det satt i gang mange positive bevegelser.

Fra 2020 fikk vi flere kommunesammenslåinger i nedslagsfeltet vårt, og siden har vi brukt mye spalteplass på å beskrive utfordringene og mulighetene de nye kommunene har stått og står overfor. En viktig beveggrunn for å slå sammen kommuner, var å få styrket fagmiljøene, utnytte stordriftsfordeler, og ikke minst få styrket kommuneøkonomien.
I Heim kommune, som er slått sammen av tidligere Halsa, Hemne og deler av Snillfjord kommuner, har kommuneøkonomi vært et helt sentralt tema, ja, på mange måter et stridstema, helt siden sammenslåinga. Da budsjettet for 2021 skulle lages, måtte politikerne kutte utgiftene med 47 millioner kroner for å få budsjettet i balanse. Foran årets budsjettbehandling, lå utfordringa på rundt 30 millioner kroner. Altså har kommunen måtte kutte nærmere 80 millioner kroner på driftsbudsjettet over en periode på to år, en prosess som avisa har fulgt tett, og da ikke minst sett i lys av kommunereformen.
Slike kuttprosesser får store konsekvenser for tjenestetilbudet til innbyggerne. Vår oppgave er da å gi innbyggerne en stemme inn mot beslutningstakerne, og på den måten bidra til at innbyggerne får mulighet til å påvirke de beslutningene politikerne skal ta.