PFU
Andøyposten hadde ingen saker i PFU i 2020.
Spørsmål fra stiftelsen:
Koronapandemien: Hva har vært de største utfordringene redaksjonen har møtt knyttet til Covid-19?
I starten var det naturlig nok praktiske utfordringer i form av organisering og smittevern. Vi har i perioder praktisert hjemmekontor, men har gjennom hele perioden hatt folk til stede i redaksjonslokalene. Dette har hele veien vært diskutert og avklart med HR sentralt i konsernet, og begrunnet i størrelsen på lokalene og utfordringer knyttet til å kombinere hjemmeskole med avisproduksjon. Vi omorganiserte relativt raskt lokalene fra åpent kontorlandskap til cellekontorer for samtlige ansatte.
Som en ren papiravis som utkommer to ganger i uken, har den tidvis raske eskaleringen av pandemisituasjonen vært en utfordring. Vi har i stor grad brukt notisplass til sentrale koronanyheter, smitteutvikling og lignende, mens de større redaksjonelle flatene har vært brukt til lokale saker om konsekvenser av pandemien, den lokale smittesituasjonen og hvordan det lokale helsevesenet håndterer situasjonen.
En utfordring vi raskt stod overfor var bortfall av stoff fra kultur, sport og lignende som ble avlyst som følge av nedstenging av samfunnet. Kombinert med et stort bortfall av annonser, spesielt i starten da også helsidene fra dagligvarebransjen ble kansellert, skapte utfordringer med å opprettholde sideantallet, spesielt for tirsdagsavisen. Takket være dedikerte ansatte har vi klart å omstille oss til å tenke nytt, og har i så måte kommet ut av koronapandemien med kanskje en mer innholdsrik og spennende stoffmiks i avisen.
Produksjonspress og ideutvikling: Er det tid til å utvikle egne journalistiske prosjekter, eller må dere bare løpe for å oppfylle alle forventningene fra omgivelsene?
Med få redaksjonelt ansatte, så er naturlig nok den løpende nyhetsproduksjonen førende. Vi hadde i starten av 2020 en intensjon om å frigjøre tid til større sakskomplekser, tema-serier etc. Den muligheten forsvant med koronapandemien, som på mange måter gjorde hverdagen enda mer utfordrende da mange stoffområder nærmest ble nedstengt, at kildearbeidet ble mer tidkrevende med tanke på hjemmekontorer og smittevern og stort arbeidspress på redaksjonen.
Vi har likevel i løpet av året klart å rydde tid til noen større reportasjer, blant annet knyttet til koronapandemien, tilflytting til kommunen og sommerserien "Vesterålen, ditt nærmeste ferieparadis", som var et samarbeid med Vesteraalens Avis. Sistnevnte vil bli videreutviklet i 2021 og vil da også inkludere VOL.
Debatter og kvalitet i kommentarfeltet: Hva slags rutiner har dere for overvåkning og moderering av kommentarfelt? Hvordan opplever dere at utviklingen er hva angår debattnivået?
Vi har ikke egen nettavis. Vi publiserer en del på vår Facebook-side, men den brukes hovedsakelig til å promotere avisen på en positiv måte. Vi deler noen saker fra VOL på Facebook-siden, men da i hovedsak saker av positiv art, nettopp med bakgrunn i at vi ikke har ressurser til å overvåke og moderere kommentarfeltet kontinuerlig.
Når det gjelder debattnivået i papiravisen, så holder det et anstendig nivå. I de få tilfellene debattanter trår over grenser, så blir dette avklart og redigert før publisering. Vi har i 2020 ikke refusert leserinnlegg og opplever at lokalbefolkningen, tross internetts mulighet til raske meningsutvekslinger, fortsatt anser Andøyposten som en relevant arena for debatt.