Polaris Media har en egen redaksjonell stiftelse som skal påse at konsernets publisistiske plattform blir ivaretatt. Stiftelsen har for 2021 bedt om svar på følgende spørsmål:
1. Under pandemien er media en viktig
kanal for informasjon og kommunikasjon fra myndighetene til innbyggerne. Kan
den oppgaven komme i veien for selve journalistikken? Hvordan ivaretar dere den
kritiske journalistikken og rollen som arena for debatt i dekningen av
pandemien?
Harstad Tidende har i 2021, som i 2020, vært tett på pandemien. Det innebærer at vi har vært sentrale og lokale myndigheters forlengede informasjonsarm, men vi har også ivaretatt vår rolle som kritisk samfunns- og medieaktør.
Spørsmålet fra Stiftelsen er imidlertid betimelig, og høyst relevant. I en ekstrem situasjon som en pandemi er, kan det være lett å bli et offentlig informasjonsorgan. Man tar "ekspertisens" råd og dåd for god fisk, uten å stoppe opp og stille de journalistiske kontrollspørsmål. Jeg skal ikke påstå at vi til en hver tid har gjort det. Vi har også i noen tilfeller vært mikrofonstativ og viderebringt informasjon fra lokale myndigheter, uten å være tilstrekkelig plagsom. Jeg tør likevel hevde at det er unntaksvis. Som regel har vi ettergått lokale myndigheters vurderinger og beslutninger, og senest rett før jul var det et tilspisset ordskifte rundt situasjonen i barnehager og skoler. I et totalbilde vil jeg derfor mene at vår dobbeltrolle ikke har vært til hinder for journalistikken.
Så vil jeg også legge til at vi har en kommunelege og en kommuneadministrasjon som har oppdtrådt åpent og profesjonelt. Vi har i 2021 heller ikke hatt tilspissede situasjoner og smitteutbrudd som har satt oss i mediene på de store prøvelser med tanke på problemstillingen som Stiftelsen reiser. Harstad har vært forskånet for de dramatiske utbruddene, så vi har vært en slags Kardemommeby i året som har gått.
2. En
redaktør i Amedia trakk seg i 2021 fra sin stilling etter det hun opplevde som
uakseptabel innblanding fra eiersiden i redaksjonelle spørsmål. Saken førte til
en omfattende debatt om redaktørens frihet og uavhengighet i norsk presse.
Føler du deg som Polaris-redaktør trygg på at redaktørens styringsrett alltid
blir respektert i ditt konsern? Har du opplevd noen form for uønsket
innblanding i redaksjonelle spørsmål fra eiernes side? Har du som redaktør
tilstrekkelig frihet til å gjøre egne prioriteringer og valg, for eksempel med
tanke på gravejournalistikk, formgivning på nett og lignende?
Jeg fulgte naturligvis med stor interesse saken som Stiftelsen her refererer til, og på mange måter en litt uvirkelig situasjon. Jeg er selvsagt kjent med at slikt kan forekomme også i norsk presse, men i min tid i Polaris - og det er hele konsernets levetid - har jeg aldri hørt om slike tilfeller hos oss. For egen del har jeg i alle fall aldri opplevd uønsket innblanding fra eiernes side, og ja, jeg føler virkelig at jeg har den redaksjonelle friheten som skal og må tilligge en sjefredaktør. Jeg ønsker faktisk å benytte anledningen til å takke og berømme Polaris-ledelsen for måten jeg som redaktør og direktør får utøve min jobb på.
Når det er sagt, så får jeg selvsagt spørsmål og oppspark til diskusjoner som kan utfordre meg som redaktør. Men det er akkurat som det skal være. Men for å gjenta meg selv, så er det ingen som har lagt føringer for mine redaksjonelle beslutninger.
3. Framtidens
konsumenter av det redaksjonelle stoffet som mediehusene produserer, er ikke de
samme som dagens lesere/seere. I en hverdag preget av sosiale medier er det
spesielt viktig at mediehusene søker også å nå de yngre aldersgruppene. Hva
gjør redaktørene og redaksjonene i Polaris Media for å nå ut til målgruppen
17-24 år?
Dette er en problemstilling vi har jobbet med så lenge jeg kan huske, og det er definitivt ikke noen quick fix på denne utfordringen. Det er også noe sprik i "ekspertenes" vurderinger, for mens noen mener at vi ikke skal anstrenge oss altfor mye i å nå de yngste, mener andre at det er nettopp det vi må gjøre.
De siste årene har jeg av naturlige årsaker vært tettere på denne aldersgruppen, og jeg har fått erfare at 17-24-åringer i stor grad er opptatt av det samme som dem som er noe mer tilårskommen. Hendelsesnyheter, retts- og krim etc. er ganske så universelt, og vi ser at det omtalte segmentet leser "voksennyheter" for å la seg kalibrere til et voksenliv. Det kan faktisk virke som om de yngre leserne også trenger et fristed fra sosiale medier og informasjon som i beste fall bare er retusjert og pyntet på.
Det er ikke dermed sagt at vi ikke tar denne gruppen på alvor i vår journalistikk. Med et betydelig generasjonsskifte i vår redaksjon, har vi også dedikert en ung kvinne til å jobbe mot ungdomsgruppen 16+. Vi håndterer ungdommens kommunestyre på samme måte som kommunestyret, og vi er mye mer til stede i videregående skoler og i ungdomsskolen. Våre site dokumentarfilm-prosjekter har også ungdom i dette aldersspennet som målgrppe.