Mens satsingen på eiendomssaker har pågått gjennom hele 2021, har vi i løpet av året også rapportert om og avdekket en rekke forhold som har satt lokal dagsorden. Flere av sakene har også fått merkbare konsekvenser. Her er noen eksempler:
Handlet ulovlig for over 150 millioner kroner
I starten av desember avdekket iTromsø at Tromsø kommune over flere år har handlet varer og tjenester uten lovlige kontrakter. Det startet med at vi fikk tilgang til opplysninger om at avanserte printere var blitt kjøpt inn, til tross for advarsler om at denne kontrakten var utgått over to år tidligere og uten at noe nytt anbud på ny rammeavtale var lyst ut. I stedet inngikk kommunens avdeling for anskaffelser en kontrakt direkte med tidligere leverandør, noe som er et åpenbart brudd på innkjøpsreglementet for offentlige anskaffelser.
Summen for kjøpet uten lovlig kontrakt var ifølge Tromsø kommune 8 millioner kroner isolert til den ene avtalen, men det skulle snart vise seg at kommunen måtte svare for langt mer. For etter iTromsøs avsløringer om den ulovlige innkjøpspraksisen, måtte kommuneledelsen i all hast kartlegge alle sine utløpte rammeavtaler. Svaret var 24 avtaler, der den eldste hadde utløpt for godt over tre år siden, og der den samlede innkjøpssummen var på godt over 150 millioner kroner.
En kommunal innkjøpsskandale var dermed et faktum. Den ble avdekket bare tre år etter at kommunen hadde valgt å etablere et sentralt innkjøpskontor, nettopp for å sikre bedre innkjøpsrutiner. Flere av de ulovlige avtalene som ikke er samfunnskritiske er nå sagt opp og sendt ut på nye anbud. Oppryddingen er i full gang, og i mellomtiden har både potensielle tilbydere og NHO vurdert å melde kommunen inn til KOFA.
Her er en oversikt over sakene i innkjøpsskandalen. Flere saker er, og vil bli, publisert også i 2022, som denne: Innkjøpsskandalen i Tromsø kommune: Eksperter aldri opplevd lignende
Pensjonister sto ribbet tilbake
I 2021 hadde iTromsø bred og langvarig dekning av den tvungne avviklingen av selskapet KBR, der rundt 50 investorer og pensjonister i Nord-Norge trolig har tapt 60 millioner kroner. Også konkurrenten vår Nordlys dekket saken tett, og konkurransen mellom de to mediehusene om å finne nye kilder og opplysninger i saken, har bidratt til en svært grundig dekning.
I slutten av januar fikk iTromsø tips om at investorer i Nord-Norge hadde tapt store beløp ved å låne ut penger til finansselskapet KBR Capital Partners. Tipset gikk ut på at tromsømannen Steinar Myrland, tidligere dømt for økonomisk utroskap, hadde fått bekjente av ham til å låne ut penger til finansselskapet KBR, ledet av tidligere norgesmester i tennis, Per-Erik Karlsson. Han hadde utvandret til skatteparadiset Sveits etter at selskapet ble tvangsavviklet.
iTromsø fikk tak i en liste med navn over kreditorer, med oversikt over långiverne i Nord-Norge som hadde lånt ut vel 60 millioner kroner til KBR, og som nå hadde levert inn krav i boet til selskapet. Ved å bruke en metode for personsøk, der man innhenter fødselsdato, personnummer, gjør skattesøk, kredittsøk og søk i eiendomsregister, skaffet iTromsø seg en fullstendig oversikt over personene som hadde lånt ut penger. Det viste seg at en stor andel av dem som hadde lånt ut penger var pensjonister, og slett ikke erfarne investorer.
Ved å sammenligne pensjonistenes inntekt og formue med det de hadde lånt ut, oppdaget vi at flere pensjonister hadde tapt hele sin formue i skandalen. Enkelte måtte ta opp lån etter å ha mistet alle sparepengene sine. Vi fikk etter lang kildepleie intervjuet flere av pensjonistene, som fortalte sin historie under løfte om anonymitet.
Vi jobbet også lenge for å få muntlig intervju med Steinar Myrland, som ble utsatt for voldsom kritikk av långiverne i begge avisene. Vi mente det var særdeles viktig å gi Myrland anledning til å imøtegå den harde kritikken. Myrland stilte til slutt opp til intervju i iTromsø.
iTromsø var også først å publisere at saken dreide seg om flere investormiljøer, og at tapene kunne være så store som 300 millioner kroner.
Varaordførerens boligeventyr
Som nevnt har boligprisene i Tromsø skutt i været, med de åpenbare problemene det skaper, også med å hente inn og beholde nødvendig kompetanse i byen. Én av flere prisdrivende faktorer er den sterke veksten i antall sekundær- og utleieboliger. Ifølge NHO leies hele 6 prosent av boligmassen i Tromsø, tilsvarende 2.400 boliger, ut på Airbnb.
Tromsø kan fremstå som et eldorado for boligutleie. En av de største profesjonelle aktørene i dette markedet er kommunens egen varaordfører, Marlene Braathen. I desember publiserte iTromsø saker om varaordføreren og hennes samboer, og avdekket at paret privat og gjennom eget firma nå eier boliger for 45 millioner kroner. I løpet av noen få år har Braathen og samboeren kjøpt seg opp og deretter leid ut en rekke leiligheter i Tromsø, og – inntil pandemien kom – først og fremst i form av kortidsutleie.
I flere saker gjennomgikk iTromsø varaordførerens selskap og økonomi. Vi synes det er høyst oppsiktsvekkende at varaordføreren (og hennes samboer) nektet å bidra til å opplyse leserne – og velgerne – om en rekke problemstillinger. Dermed har vi ikke, i alle fall foreløpig, fått svar på hvor varaordføreren faktisk er bosatt, om samboerparet eventuelt betaler husleie til eget firma, hvordan de håndterer utleie av privateide leiligheter, om leilighetene er godkjent for utleie eller skattemessige forhold rundt utleie og eventuelt også egen leie. Vi har heller ikke fått noen forklaring fra daglig leder – varaordførerens samboer – om hva revisorens anmerkning om at selskapet deres har handlet i strid med bokføringsloven faktisk medfører.
Flere saker er, og vil bli, publisert også i 2022, som denne: Varaordføreren erkjenner å ha leid ut ulovlig
Det kan nevnes at artikkelserien ble til i samarbeid med Senter for Undersøkende Journalistikk (SUJO).
En kommunal hodepine
Dårlig inneklima i kommunale bygg har vært et problem i Tromsø i mange år, med flere rapporter om barn og voksne som sliter med hodepine og luftveisproblemer. I oktober avdekket iTromsø den svært dårlige tilstanden til ventilasjonssystemene i en rekke av Tromsø kommunes bygninger. Allerede to år tidligere hadde kommunen blitt anbefalt å rengjøre kanalene i flere barnehager, skoler og sykehjem. Til tross for at det var funnet store mengder skitt og dessuten mugg i rørene, var likevel kun 2 av 44 inspiserte bygg blitt renset.
iTromsø avdekket at byggforvalteren for skole og barnehager ikke var gjort kjent med undersøkelsene. Heller ikke kommunepolitikerne hadde – til sin store frustrasjon – fått kjennskap til rapporten, som hadde blitt liggende urørt. I etterkant av iTromsø-sakene er det satt av ressurser til å bedre forholdene, både med tanke på inneklima og for å ivareta brannsikkerheten i ventilasjonssystemene.
Her er en oversikt over flere av sakene
Kommunalt sentralkjøkken kostet flesk
Et flertall av politikerne støttet byråkratenes ønske om at matlaging til kommunens eldre skulle tilbakeføres som en kommunal oppgave. Dette skulle ifølge saksfremlegget koste 2,7 millioner kroner, men saksfremlegget var så dårlig at det måtte trekkes. Da kommunen faktisk tok seg bryet med å sjekke den byggtekniske tilstanden til lokalene der det kommunale sentralkjøkkenet var tiltenkt, viste det seg at prislappen måtte tidobles. Administrasjonen la imidlertid ingen andre mulige løsninger enn kommunal overtakelse og flytting av kjøkkendriften til kommunale lokaler på bordet.
iTromsø rullet opp saken i sin fulle bredde, og politikerne reagerte kraftig på den svært mangelfulle saksbehandlingen. Også NHO reagerte og hevdet hele saken var en «lek med tall», og at de rødgrønne politikerne ikke var redelige med regnestykkene bak den politikken de styrer etter. Uansett ideologisk plattform – denne saken ga leserne et innblikk i elendig saksbehandling i en kommunal sektor som år etter år har overskredet budsjettene sine, og som dermed også har påført Troms kommune store økonomiske problemer.
Her er en oversikt over flere av sakene.