Spørsmål fra Polaris-stiftelsen til årsrapporten for 2021:
Vi i Polarisstiftelsen vil gjerne stimulere ytterligere til den gode etikkrefleksjonen vi vet foregår i mange av Polaris’ mediehus, og som vi vil oppmuntre til å finne plass for. Her er tre sentrale problemstillinger som vi håper det vil være nyttig å reflektere over til årets rapport:
1.
Under pandemien er media en viktig kanal for informasjon og kommunikasjon fra myndighetene til innbyggerne. Kan den oppgaven komme i veien for selve journalistikken? Hvordan ivaretar dere den kritiske journalistikken og rollen som arena for debatt i dekningen av pandemien?
Det er ikke tvil om at vi, i likhet med andre mediehus, får store mengder pressemeldinger fra kommunene i forbindelse med korona. De aller fleste av disse blir publisert, og noen ganger bygger vi ut saken med å følge opp. Majoriteten av kommunene i regionen har egne kommunikasjonsrådgivere. Å få noe særlig mer fra de kantene utover det som blir presentert i pressemeldingene, er ofte vanskelig. Da må vi gå til andre kilder. VOL har delvis ivaretatt den kritiske journalistikken i pandemien, men ikke så godt som vi burde. Det henger også sammen med at det tross alt har vært moderat smitte og få alvorlige sykdomsforløp i den forbindelse. Vi har også vært opptatt av å fortelle historiene til de som blir smittet, selv om det er få som ønsker å stå frem.
Når det gjelder å være en kritisk arena for debatt, har det vært forsvinnende få koronarelaterte innlegg fra våre lesere i 2021. Men det viste seg at flere av innleggene/kronikkene som vi publiserte, skapte mye engasjement. Fjorårets mest leste innlegg, var en kronikk fra kommunelegen i Bø. Hans bitende kritikk av myndighetenes håndtering av pandemien, ble årets mest leste innlegg.
2.
En redaktør i Amedia trakk seg i 2021 fra sin stilling etter det hun opplevde som uakseptabel innblanding fra eiersiden i redaksjonelle spørsmål. Saken førte til en omfattende debatt om redaktørens frihet og uavhengighet i norsk presse. Føler du deg som Polaris-redaktør trygg på at redaktørens styringsrett alltid blir respektert i ditt konsern? Har du opplevd noen form for uønsket innblanding i redaksjonelle spørsmål fra eiernes side? Har du som redaktør tilstrekkelig frihet til å gjøre egne prioriteringer og valg, for eksempel med tanke på gravejournalistikk, formgivning på nett og lignende?
Jeg har full tillitt til at min styringsrett som redaktør blir respektert i mitt konsern. Jeg har også fått forsikringer fra styreleder om at innblanding fra den kanten er uaktuelt. Foreløpig har jeg ikke opplevd innblandinger fra verken styret eller andre instander i konsernet i redaksjonelle spørsmål. Jeg mener selv at jeg står fritt til å selv gjøre redaksjonelle prioriteringer og valg.
Det har vært noen innspill angående sjangere og lignende om hva som kan være lurt å satse på. Slike tilbakemeldinger er slik det skal være, og ikke minst ønskelig fra min side. For det er heller ikke bra når eierne aldri lar høre fra seg.
Min erfaring er at Polaris er flinke til, og bevisste på, at redaktørene får gjøre egne valg og trakke opp egne redaksjonelle stier.
Jeg fulgte selv oppstyret i Nidaros der styreleder blandet seg inn i redaksjonelle spørsmål, og syntes at debatten som kom i kjølvannet var svært viktig og bevisstgjørende.
Jeg tror ikke at noe tilsvarende kunne skjedd i Polaris Media, og jeg er ganske sikker på at mine redaktørkolleger er enig i den påstanden. Dersom jeg likevel hadde havnet i en slik situasjon, der eierne la føringer, eller i verste fall presset meg til å ta visse redaksjonelle avgjørelser, hadde jeg gjort det samme som Nidaros-redaktøren og fratrådt min stilling prompte.
3.
Framtidens konsumenter av det redaksjonelle stoffet som mediehusene produserer, er ikke de samme som dagens lesere/seere. I en hverdag preget av sosiale medier er det spesielt viktig at mediehusene søker også å nå de yngre aldersgruppene. Hva gjør redaktørene og redaksjonene i Polaris Media for å nå ut til målgruppen 17-24 år?
VOL har hatt flere interndiskusjoner om hvordan vi kan bli flinkere til nå ungdommer, men har ikke hatt en langsiktig og strategisk plan for hvordan vi skal gjøre det i løpet av mine knappe åtte år i bedriften. Høsten 2020 startet vi opp et prosjekt med to fulltidsansatte, der nettopp ungdom som målgruppe sto i fokus. Prosjektet ble dessvere aviklet på vårparten i fjor.
Vi tok noen bevisste grep for å komme tettere på ungdom i fjor. Vi ansatte en 17 år gammel sommervikar, som senere ble fast freelancer for oss. Hun har et stort nettverk innenfor ungdomsmiljøet. Det gjør at veien til unge kilder er kortere enn den har vært på flere år. Vi har også ansatt en ung videojournalist som vi ser når unge kilder lettere enn våre faste journalister. Han bidrar også til at vi også kan fortsette vår satsing på levende bilder
Å få inn yngre medarbeidere tror jeg er helt avgjørende for å lage relevant ungdomsstoff.
Samtidig er mitt inntrykk at ungdom, og i dette tilfellet de mellom 17-24, i stor grad er interessert i same type nyhettstoff som VOLs mer garvede lesere. Forskjellen handler ofte om hvordan sakene blir presentert, og særlig i sosiale media. Skal man nå ungdommen i dag, er det nødvendig med en sterk sosialmedieprofil. VOL har nylig tilsatt en medarbeider i staben med dette som spesialfelt.
Samtidig er det et stykke å gå før VOL har en god og bred ungdomsdekning. Dette henger sammen med at vi ikke har hatt en god nok plan for å nå denne målgruppen i løpet av min tid i bedriften. Med de nevnte grepene som er nevnt over, og en klar målgruppestrategi, skal vi jobbe iherdig for å tiltrekke oss flere unge lesere. Og ikke minst holde på dem.
VOL har et forholdsvis godt utviklet filter for å luke bort falske nyheter og hadde heller ikke utfordringer på det området i 2021. Det nærmeste vi har kommet problemstillingen i så måte, er ett og annet leserinnlegg som er langt over i konspirasjonens verden.
Med tanke på kildebruk hadde vi flere diskusjoner om hva vi kan gjøre for å få mer kildebredde, og særlig blant kvinner, uten at vi konkluderte med et endelig svar utover det å være bevist på problemstillingen. Vi har fortsatt et godt stykke vei å gå på dette område. Vi ender alt for ofte med mange av de samme, og dessverre, overbrukte mannlige kildene i en del saker.
Ved et par anledinger har vi også diskutert bruken av barn som kilder. Denne aldersgruppen blir ofte brukt i underholdningsøyemed i håp om at de skal si noe gøyalt, men slik trenger det ikke alltid være. I forkant av Stortingsvalget publiserte vi en serie der ulike aldersgrupper fikk uttalte seg om forventninger til valget I den forbindelse intervjuet vi flere barnehagebarn. Denne saken ble fremmet av Landslaget For Lokalaviser som et eksempel på hvordan man kan tenke annerledes.