Åndalsnes Avis’ målsetting er at «Vi skal hver dag vinne nyhetskampen. Ingen skal være bedre på nyheter fra Rauma enn Åndalsnes Avis.»
Åndalsnes Avis er lokalavisa for Rauma og kom ut for første gang i 1926. Papiravisa har tre utgivelser i uka; tirsdager, torsdager og lørdager.
2021 har naturlig nok vært preget av korona. I februar opplevde Rauma det mest alvorlige smitteutbruddet siden nedstengingen i mars 2020. Nesten 500 innbyggere ble satt i karantene. Dette preget selvsagt nyhetsbildet. Det samme gjorde kommunens arbeid med vaksinering. Raumaværingene la godt merke til en spesiell ansatt ved legekontoret, Sissel Kamsvåg. Hun ofret helger og kvelder for å overholde det planlagte vaksinasjonsprogrammet. Dette bidro til at leserne kåret henne til Årets raumaværing 2021, med grunnlag i hennes innsats - og også den profesjonelle og omsorgsfulle måten hun møter folk på.
I mars 2021 planla kommunen å innkalle foreldre til et stort informasjonsmøte. Politiet hadde i løpet av 2020 sett en urovekkende situasjon hvor barn helt nede i 12-13-årsalderen rettet sin oppmerksomhet mot rus og narkotika. I Åndalsnes Avis kunne man lese om en ung jentes bekymring og oppfordringer, i rollen som pårørende. Kommunen opprettet et eget innsatsteam bestående av lokalt barnevern, politi, helse og representanter fra ROS-team. Vi kunne lese i Åndalsnes Avis at innsatsteamet satte sammen ulike puslespillbiter for å se det store bildet i større grad. Slik skulle de evne å hjelpe mer målrettet og komme raskere på banen der det var behov. I ettertid har arbeidet virket, opplyser lokalt politi. De har nå fått på plass gode informasjonskanaler som de ikke hadde tidligere. I den anledning gir politiet honnør til lærere, foreldre og elever som bidrar til at elever får en bedre hverdag.
Innspilling av tredje sesong av «Kompani Lauritzen» var i full gang i sommer/høst. Sesongen blir sendt inn i folks stuer mars 2022. TV-serien har uten tvil bidratt til en god markedsføring av vakre Rauma. Også denne sommeren var det fullpakket med turister, som ønsket å oppleve den vakre naturen og gå i fotsporene til TV-kjendisene, og som gav grunnlag for en rekke gode nærings- og reiselivssaker.
Mange nordmenn har fått øynene opp for Rauma. I februar 2021 gikk kommunen og ordføreren ut i Dagsrevyen og inviterte koronatrøtte byfolk til å bosette seg i Rauma. Dette gav en del henvendelser om tilflytting. Med «71 grader Nord» og Viaplays storsatsing «Furia» har Rauma fått vise seg ytterligere fram. I slutten av 2022 skal Viaplays spillefilm «Gulltransporten» ha premiere.
Åndalsnes Avis har hatt gleden av å presentere mange nye tilflyttere. Men kommunen har imidlertid opplevd å mangle boliger til å huse alle innflyttere, noe vi i Åndalsnes Avis har fulgt opp gjennom saker. I september inviterte kommunen, Rauma næringslag og Nordveggen til en boligkonferanse. Her ble det gitt status om boligbygging, og det ble åpnet for dialog og innspill. Kommunen signaliserte at de hadde byggeklare tomter, og flere utbyggere viste interesse. Videre steds- og boligutvikling er høyt på agendaen hos oss.
Boliger til eldre er et aktuelt tema. SSBs tall viser store demografiske endringer, hvor kommunen må bruke 10 millioner mer på eldreomsorg i 2025 enn i dag. Samtidig anslår SSB at andelen innbyggere i aldersgruppa 16-66 år får en tilbakegang på mellom 10-16 prosent. Dette er menneskene som skal arbeide i kommunens tjenester. Å rekruttere nok arbeidskraft til å drifte omsorgstjenestene blir kommunens framtidige utfordring. Det kommunale handlingsrommet er lite gitt den stramme økonomiske situasjonen ved å være på ROBEK-lista. Dette er tematikk som lokalavisa skal følge opp.
Kommunen har arbeidet med omstilling i helse og omsorg for å møte framtidens utfordringer. Samtidig har det pågått en stor debatt omkring det høye sykefraværet innenfor helse og omsorg. Blant annet har hovedtillitsvalgt i sykepleierforbundet uttrykt bekymring på vegne av de ansatte, spesielt da med tanke på arbeidsbelastning og ansattes muligheter til medvirkning og involvering i endringsprosesser. En plan for hvordan arbeidsmiljøet skal bedres ble bestilt av kommunestyret, og blir presentert for politikerne i år. Arbeidsforhold har blitt tatt opp gjentatte ganger i avisa vår, hvor spesielt saken om den unge jenta Maria Flydahl (28) engasjerte leserne våre. Dette er tematikk som Åndalsnes Avis har ambisjoner om å følge opp.
Da Åndalsnes Avis tok opp at kommunens boligstiftelse satt med betydelige utfordringer med mugg i en omsorgsbolig på Åndalsnes, førte dette til at Arbeidstilsynet varslet tilsyn av forholdene. Kommunen arbeider i skrivende stund med en boligsosial plan, hvor kommunens boligmasse skal vurderes sett opp mot eksisterende og framtidige behov. Her har vi et mål om å være tett på.
En annen debatt rundt budsjettarbeidet, var skjebnen til Eidsbygda barnehage. Flere ulike røster uttrykte sin bekymring gjennom avisa. Det var knytta stor spenning til det foreslåtte tiltaket om å nedleggelse, med grunnlag i kommunens tøffe økonomiske situasjon. Flere av politikerne pekte på betydningen av å opprettholde den type tilbud for de minste plassene i bygda. Politikerne vedtok å beholde barnehagen, og spørsmålet nå er om det er mulig å se på andre innsparingsmuligheter ved neste budsjettbehandling.
Åpningen av gondolen fant sted 28. mai, og med den ble det rapportert om flere positive ringvirkninger fra lokalt nærings- og reiseliv, som ble gjenspeilet i avisa vår.
Rauma vant den nasjonale prisen som årets vertskapskommune for næringslivet, utdelt av KS NHO. Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, trakk fram den helhetlige satsinga som preget nærings- og samfunnsutviklingen i kommunen. Det er et yrende næringsliv med høy gründerånd i Rauma, stadig kan vi i redaksjonen presentere aktører med nye ideer og satsinger.
Frivilligheten og dugnadsånden er imponerende høy i Rauma, og dette gir grunnlag for en rekke spennende saker i avisa av høy verdi for våre lesere. Frivilligheten sørger for å rydde turstier, veier og skianlegg. Innsatsen sørger for vedlikehold av eksisterende aktivitetstilbud og igangsettelse av nye.
Det er mye som rører seg i lille Rauma, og Åndalsnes Avis har en viktig samfunnsrolle i å stille kritiske spørsmål gi et godt grunnlag for konstruktive debatter. Samtidig jobber vi for å bidra til positive synergier mellom innbyggere, kommune og private aktører.
Videre mål framover:
Med bare én kommune å dekke, opplever vi nok større slitasje på kildene enn aviser med større nedslagsfelt. Vi blir veldig ofte topptunge og velger kilder fra ledelsen - og folk man har snakka med før; politikere og næringslivsledere. Videre satsing er å trekke inn andre typer kilder i avisa, og også få tettere kontakt med Raumas innbyggere.
Barn og ungdom er Raumas framtid. Et mål er at avisa skal gjenspeile denne målgruppen i enda høyere grad. Her ønsker vi å teste ulike grep som går på innhold, kanalvalg og konsepter.
Næringslivet er viktig for Raumas identitet og videre stedsutvikling. Åndalsnes Avis følger ulike aktører tett, men her også ser vi et potensial i mer dyptgående og gravende næringslivsjournalistikk. Her er det ønskelig å heve kompetansen vår.
Vi har også mål om å følge politiske debatter i større grad. Som lokalavis har vi en viktig samfunnsrolle, å se helheten og stille de gode kritiske spørsmålene på vegne av våre innbyggere. Vi vil jobbe for å gi et enda bedre grunnlag for konstruktiv debatt, gjennom mer dyptgående politiske saker.
Redaksjonen har 4,8 årsverk og tre papirutgivelser i uka. Produksjonen av papiravisa er såpass ressurskrevende, at vi dager før papirutgivelse sliter med å ha nok armslag for nettpublisering. Vi er også nødt til å se på hvordan vi skal klare å prioritere nettet høyere. Det er krevende for en liten redaksjon å oppnå alle de mål vi setter oss. Arbeidshverdagen er hektisk, men med klare ambisjoner skal vi klare trinnvis og stegvis å klatre oppover mot ønsket utvikling.