En lokalavis skal ikke bare underholde. Vi har også et ansvar for å informere, tilby en arena for debatt og passe på at de som sikter med makt forvalter den på riktig måte.
At Fjordenes Tidende har bidratt til å passe på makta har vi et spesielt klart eksempel på i 2021. Da en varsler prøvde å si fra om at det foregikk systematisk mobbing og trakassering av flere ansatte på en fylkeskommunal arbeidsplass i Måløy, ble dette snudd til arbeidskonflikt og en personalsak mot ham, og han måtte slutte på dagen. Det var ikke før Fjordenes Tidende begynte å grave at denne saken kom inn på rett spor, og personalsaken ble omgjort til et varsel og behandlet på rett måte. Det endte med at til sammen seks personer på denne arbeidsplassen varslet, alle fikk medhold, ledelsen det ble varslet mot har sluttet og fylkeskommunen må endre rutinene på varselsaker som følge av dette. At det var Fjordenes Tidende sin fortjeneste at denne saken fikk riktig behandling til slutt, blir trukket fram i Varslingsutvalget i Vestland sin rapport.

Vi stiller ellers med journalist på alle formannskaps- og kommunestyremøter i Kinn, Stad og Bremanger, og mener det er viktig å være til stede der, samtidig som en også må lage journalistikk på konsekvensene og de som rammes av det som bestemmes. Vi har hatt, og har fremdeles, en konfliktfylt politisk situasjon i Kinn med at det er stor motstand mot nye Kinn kommune (tidligere Vågsøy og Flora). At det er ulike holdninger til, og agendaer for, kommunen preger også politikken og de politiske møtene, og kommunikasjonen rundt politikken.
I dette sakskomplekset er det lett som lokalavis å bli utsatt for det som kan kalles falske nyheter eller forsøk på å vri en sak inn i sitt perspektiv. Det er ikke alltid like lett å oppdage at det er forsøk på å villede, men vi prøver å grave etter dokumentasjon selv om de som kommer med «nyheten» ikke ønsker å gjøre dette tilgjengelig for oss.
Det har også blitt forventninger til rask informasjon på nett ved hendelsesnyheter. Det er viktig for lokalsamfunnet med rask og oppdatert informasjon om ulykker, kriminalitet, brann, stengte veier, redningsoppdrag og ekstremvær. Vi følger mange operasjonssentraler og meldingstjenester på Twitter, og passer på å få disse fort ut - med relevant oppfølging så snart vi kan. Vi får tilbakemelding på at leserne våre setter pris på dette, selv om det ikke alltid er like lett å nå disse målene uten en fast kveldsvakt. Men hendelsesnyhetene er ekstremt viktige, og er blant det aller mest leste på fjt.no.
I mediene generelt er det nok lett å gå rett til de kjente og kjære kildene, der man vet at man får svar og får en sak. Vi er helt sikkert ikke flinke nok til å gå utenom hovedveien her, men jobber med saken. Spesielt er vi obs på bruken av kvinnelige kilder etter at vi drev reportasjeserien Likestilt i nesten to år. Jevnlig setter vi enkelte ordførere i bilde- og kildekarantene i avisen.
En annen sak vi er stolte av er da vi satte fokus på utfordringene med at utdanningene ungdommen ønsker å ta ikke er der de bor. Mathilde og Henriette fra Måløy stod uten studieplass sammen med 14 andre som ønsket seg til nærmeste linje for påbygg, som er Nordfjordeid. I hele Vestland fylke stod 125 uten plass på påbygg. Etter flere oppslag og langvarig mediedebatt snudde fylkeskommunen, som egentlig ønsket å bygge ned tilbudet, og opprettet tre nye klasser, en av dem ved Eid vidaregåande skule på Nordfjordeid.