Samtidig har vi som lokalavis en viktig oppgave i å speile lokalsamfunnet, og stimulere til god og saklig debatt. Vi skal engasjere, samle og utfordrende. Vi ønsker å være et nyskapende mediehus, som hele tiden leter etter de gode historiene. Vi skal fortelle våre historier på en måte som gjør at vi når lesere i alle aldre.
En viktig oppgave for en avis er å nå ut til et størst mulig publikum med kvalitetssikret fri og uavhengig journalistikk. 2021 ble i så måte et svært godt år for Romsdals Budstikke med opplagsvekst, trafikkvekst, kraftig vekst i Pluss-trafikken og lansering av nye redaksjonelle satsinger.
I 2021 var det en rekke store nyhetshendelser. Samtidig var det Stortingsvalg og det første hele året med pandemi. Periodevis var det strenge smittevernrestriksjoner, og utstrakt bruk av hjemmekontor. Dette gjorde det vanskeligere å samle mennesker i en sal eller et rom og vi måtte lete etter andre måter å samle folk på. Mye av dette ble løst digitalt, både internt og eksternt. Mediehuset gjennomførte samtidig et kompetanseløft på levende bilder.
MFK i Europa. Molde FK kvalifiserte seg høsten 2020 til utslagskamper i Europa League. Disse kampene ble spilt i Spania og Tyskland vinteren 2021. Romsdals Budstikke brukte disse kampene som piloter på å lage egne studiosendinger. Dette var direktesendinger på opptil tre timer hvor vi hadde med aktører på link fra fire ulike lokasjoner. Slik vi smalet ulike inntrykk og historier rundt det som var en historisk fotballvinter for Molde og Romsdal. Direktesendingene hadde svært gode seertall, og ble viktige kompetanseprosjekt for Romsdals Budstikke.
Se vårt MFK-studio og hør Rekdals analyse
Valgstudio 2021. Romsdals Budstikke har tradisjon for å arrangere valgdebatter i valgår. Grunnet smittevernsbegrensinger ble det vanskelig i 2021. Mediehuset lagde da en serie med direktesendte debatter om ulike tema som samferdsel, sjukehus og sentralisering. Debattene samlet fylkets toppkandidater, og ble publisert samtidig med nye meningsmålinger. Dette var politisk stoff som engasjerte. Seertallene var gode, og enkelte av de store debattsakene under valgkampen hadde sitt utgangspunkt fra vårt valgstudio.
Valgstudio direkte fra Romsdalsgata
Løft de menneskelige historiene. Romsdals Budstikke ønsker å løfte historiene til menneskene i vår region og se den lille mann eller dame som kjemper mot systemet. Spesielt er det givende å kunne bidra til at saker som over tid har vært krevende får en løsning. Gjennom vårt nyhetsarbeid har vi flere eksempel på dette i 2021. Journalist Anita Vingen har jobbet frem to av disse. Den ene omhandlet en kreftpasient som kjempet for erstatning. Denne saken startet med et intervju, og endte med at han til slutt ble tilkjent erstatning. Et eksempel på viktig hverdagsjournalistikk som har stor betydning for de som er involvert.
– Håper pengane kjem medan eg er i live
Romsdals Budstikke lanserte i november 2020 næringslivssatsingen RB24. Denne er en vertikal som vektlegger lokalt næringsliv. Ved lansering hadde vi spesielt fokus på yngre kilder, økt kildebredde og et ønske om å vise bredden i den lokale verdiskapningen. I sitt første år oppnådde RB24 sine trafikkmål, og noterte like under 5 millioner sidevisninger. I tillegg lagde vi fire papirmagasin. En av de mest leste sakene var oversikten over hvem som eier de sentrale byggene i Storgata i Molde.
Disse eier Molde sentrum
Når en drapssak ryster lokalsamfunnet. En krevende sak for redaksjonen inntraff i november. En ung eritreisk kvinne ble drept, og hennes tidligere ektemann ble siktet for drapet. I et lokalsamfunn der mennesker lettere blir identifisert gjennom bygg og beskrivelser ga dette mange etiske spørsmål. Samtidig var informasjonsbehovet stort. Denne saken er fortsatt under etterforskning. Romsdals Budstikke har i løpet av de siste 3 månedene hatt over 50 publiseringer om saken. I de første dagene hadde Romsdals Budstikke flere direktesendinger på web-tv, blant annet fra politiets pressekonferanser.
Politiet i Molde har pressekonferanse kl 14 - se direkte her
Debatt er en viktig del av lokalavisa. Vi ønsker å være en motvekt til deler av det ordskiftet man kan se på sosiale medier. Debatt på papir har lange tradisjoner, og vi har de siste ti årene jobbet målrettet med å løfte den digitale debatten. Dette inkluderer også bruk av nye plattformer, som for eksempel studiodebatter på web-tv og podkast. Over tid har vi jobbet for å passere 1 million sidevisninger. I 2021 klarte vi det. Oversikten over de mest leste debattinnleggene viser at det er et mangfold av saker som engasjerer i lokalsamfunnet. Det meste leste innlegget ble skrevet av en jordmor ved fødeavdelingen ved Molde sjukehus.
Føden, igjen...