I 2021 satte mediehuset Lindesnes dagsorden i en rekke saker. Av hendelser og nyheter som har hatt betydning kan nevnes rekordforsøket til syklist Øystein Dahl som endte i en alvorlig ulykke like før målgang på Nordkapp, åpning av ny E 39-strekning mellom Mandal og Døle bru i desember, en resultatløs leteaksjon etter to menn på sjøen i sommer, funn av den giftige fisken dvergfjesing langs Mandals strender, (fortsatt) legemangel i kommunen, gigantplaner for nytt Vikingland i tillegg til diverse korona-saker og pandemiens konsekvenser. På tampen av året startet debatten rundt Mandals kommende 100-årsjubileum, der musikalsk rådgiver trakk seg fra arbeidet i protest mot manglende budsjett og forutsigbarhet.
Saker som har hatt betydning, dialog med lesere og lokalsamfunn:
Bekymret for mangel på fastleger. I en rekke saker både i 2020 og i 2021 har mediehuset Lindesnes satt søkelys på mangel på fastleger i kommunen. I 2020 fikk tre av fire fastleger ved legesenteret på Vigeland nok av kommunens arbeidstidsrammer og sa opp sine stillinger. Avisen satte søkelys på situasjonen som kunne medført at om lag 3000 innbyggere manglet fastlege. Striden mellom legene og kommunen endte med at kommunen endret på avtalen med legene, noe som gjorde at de tre fastlegene ble værende på legesenteret. I 2021 fortsatte utfordringene med at folk stod uten fastleger. I januar skrev vi at 216 pasienter måtte bytte fastlege fra Vigeland til Mandal. I april skrev Lindesnes om at tillitsvalgte for legene sendte bekymringsmelding til kommunen der de ropte varsko om en krevende fastlegesituasjon. Vi har også dekket flere saker der ledige legehjemler lyses ut, der stillingene ikke blir besatt. Mediehuset opplever at det er sentralt at vi dekker disse sakene, ettersom legene innehar en viktig funksjon i samfunnet.

Nye E 39 tar form. Er det noe som engasjerer leserne våre, så er det vei. Lindesnes har fulgt byggingen av ny E 39 tett, og har dokumentert med tekst og bilder både veibygging, trasévalg og ny bro under konstruksjon ved Trysfjorden, for å nevne noe. Tilførselsveien opp til ny E 39 åpnet i høst, mens det nye veistrekket mellom Mandalskrysset og Døle Bru ble åpnet like før jul. Fram til nyttår kunne bilistene ferdes gratis på den nye veien før bomstasjonen ble satt i drift fra januar.



Giftig fisk i paradis. Da sommeren var over, og vi skrev september, skapte det overskrifter landet rundt da den svært giftige fisken dvergfjesing ble oppdaget langs strendene i Mandal. Det fikk artsfiskere fra hele landet til å komme for å fiske etter den lille fisken. Dvergfjesing er atskillig giftigere enn vanlig fjesing, noe hobbyfisker Ingunn Ljosdal smertelig fikk erfare. Det er knyttet spenning til om fisken er kommet for å bli, og hvilke forholdsregler badende må ta sommeren 2022.

Brå slutt for rekordforsøk. I sommer forsøkte Øystein Dahl å sette verdensrekord ved å sykle Lindesnes-Nordkapp på knappest mulig tid. Den spreke 47-åringen hadde sommeren i forveien satt verdensrekord da han syklet samme strekk, og passerte mål sammen med en kamerat. Rittet var til inntekt for barnekreftsaken. Sommeren 2021 syklet Dahl alene, og hadde med følgebil med supportere og lege som overvåket hele rittet. Også mediehuset Lindesnes fulgte rittet tett. Etter å ha syklet i fire dager, og bare noen få mil før Nordkapp, havnet sykkelhjulet i et hull, Dahl gikk i bakken og måtte hentes med luftambulanse. Rekordforsøket måtte avbrytes, og skadene ble betegnet som alvorlige. Denne saken engasjerte leserne stort i forkant, og mange fulgte rittet live. Etter at ulykken inntraff, var det svært mange som var interesserte i hvordan det gikk med syklisten.

Mandals 100-årsfeiring. I 2021 skulle Mandal ha feiret sitt 100-årsjubileum. Det ble utsatt til 2022 på grunn av koronapandemien. Like før jul meldte kunstnerisk rådgiver at hun trakk seg fra jubileumskomiteen i protest mot det hun oppfattet som manglende budsjett og forutsigbarhet. Det avstedkom en rekke reaksjoner fra kulturlivet i kommunen. Lindesnes har brakt flere redaksjonelle saker om temaet, og det er sjelden vi har mottatt så mange leserbrev i forbindelse med en og samme sak. I denne saken ble Lindesnes en viktig arena for debatt og meningsutvekslinger.

Strømpriser, privatpersoner og næringsliv. Rekordhøye strømpriser engasjerte landet rundt i andre halvår av 2021. Også i Lindesnes kommune fikk flere kjenne på rådyre regninger. Selv om strømprisene ikke bare rammet lokalt, er det likevel viktig for lokalavisen Lindesnes å dekke dette temaet som engasjerer så bredt. Det har resultert i saker om bønder som fortviler over skyhøye strømregninger, privatpersoner som har delt gode råd og erfaringer, foreninger som sliter med å betale regningen og næringslivet som ruster seg mot fremtidige høye strømregninger.
Ble nektet å holde åpent på søndager. I vår vedtok statsforvalteren at kjøpesenteret Alti i Mandal ikke fikk ha søndagsåpne butikker i sommersesongen som resten av byen. Alti reagerte sterkt på vedtaket og følte seg forskjellsbehandlet. Kommunen ba statsforvalteren om ytterligere begrunnelse for avgjørelsen. Lindesnes skrev en rekke saker om reaksjonene i ukene som fulgte, og det hele endte med at Alti likevel fikk ha søndagsåpent.
Arkeologiske funn i kommunen. Det har vært mange spennende arkeologiske funn i Lindenes kommune i 2021. Ved nedtappede Eptevann avdekket arkeologene 36 boplasser rundt vannet, samtidig som det ble registrert hundrevis av funn. Etter at arkeologene i 2021 gjorde mange spennende funn rundt innlandsvann i Lindesnes kommune, er det nå satt i gang et forskningsprosjekt. Også Dykkerklubben i Mandal gjorde store øyne da de fant og hevet gjenstander fra det 300 år gamle irske skipet The Providentz i januar. Totalt sett er dette viktige funn som setter regionen på det arkeologiske kartet.

Mor og datter begravet samme dag. Noen saker påvirker lokalsamfunnet mer enn andre. I en sterk sak, fortalt av sønn og bror av de avdøde, fikk vi historien om en mor og en datter som var nære i livet og nære i døden. De bodde begge på sykehjem, og døde med bare en liten times mellomrom. De to ble begravet på samme dag. Den spesielle og sterke historien rørte mange mennesker i regionen.

Telting i friluftsområdet Furulunden. I sommer ble det gjort flere observasjoner av turister som teltet ulovlig i Furulunden og på strendene. Lindesnes dokumenterte campinglivet i naturskjønne omgivelser med tekst og bilder. Flere av turistene visste ikke at det var forbudt å telte i Furulunden, og kommunen tok affære ved å skilte området tydeligere.

Resultatløs leteaksjon. Mot slutten av mai i 2021 ble det igangsatt en større leteaksjon etter to menn etter at det ble funnet en halvveis nedsunket båt en nautisk mil sørøst for Lindesnes fyr. Politiet startet raskt søk til vanns, og etter hvert også et strandsøk med mannskap fra politiet, frivillige, Norske redningshunder og Røde Kors. Ettersom dagene gikk, fikk aksjonen status som leteaksjon. Mennene ble ikke funnet.
Første dysleksivennlige skole. I oktober fikk Mandal videregående skole status som dysleksivennlig skole, som den første skolen i Lindesnes. Temaet berører mange elever og voksne, og målet er at dysleksi blir en naturlig del av opplæringen. - Plaketten er en anerkjennelse, men det er også nå arbeidet begynner, kommenterte ildsjel og avdelingsleder for elevtjenester ved skolen, Geir Lauvdal. Slike saker berører mange mennesker i lokalsamfunnet, og er en viktig del av stoffmiksen for Lindesnes.
Kulturminne og ulovlig hytte i Åseral. I høst brakte Lindesnes to saker fra Åseral av prinsipiell karakter. I det ene tilfellet handlet det om et kulturminne, en såkalt heller, som eier ikke fikk lov til å bygge opp igjen. I det andre tilfellet handlet det om en oppført hytte på fjellet som et enstemmig utvalg for drift og utvikling satte ned foten for. De fryktet at saken ville skape presedens, og krevde hytta fjernet eller revet. Hytteeieren påklaget vedtaket.
Minutter fra døden. Livet tok en ny vending for Grethe Tønnesen fra Mandal etter et anfall 12. januar i år. Etter å ha fått påvist to svulster i hodet har den kjente butikkeieren fra Mandal måttet gjøre store endringer i hverdagen. Saken ble svært godt lest, og Tønnesens åpenhet rundt sykdommen ble berømmet.
Koronasaker har engasjert. Også i 2021 har koronapandemien engasjert stort, selv om vi mot slutten av året kunne konstatere at koronasakene ikke lenger ble like godt lest. Lindesnes har dekket store og små saker, og hatt lav terskel for å lage saker vi har ment har vært viktige for leserne. Vi har dekket smitteantall og tildelinger av pengestøtte, vi har skrevet om mennesker i isolasjon og ulike konsekvenser av pandemien. Vi har skrevet om oppturer og glede når landet har åpnet opp tiltakene og tilsvarende fortvilelse når landet har stengt ned. Vi mener at dette har vært en særdeles viktig del av samfunnsoppdraget det siste året.
Saker fra utvalg for drift og forvaltning. Det er verd å nevne at i tillegg til vei og næringssaker, er det et enda et stoffområde som er svært populært blant avisenes lesere. En av avisens pensjonerte journalister holder fortsatt godt tak i det politiske utvalget "Utvalg for drift og forvaltning" i Lindesnes kommune. Uten unntak er disse sakene godt lest. Sakene er journalistisk behandlet, og handler oftest om tema som er av prinsipiell og viktig karakter. Sakene ledsages av bilder av folk og områder fra utvalgets befaringer. Det er ikke alltid at politiske saker har en bred appell, men erfaringen er at saker fra dette utvalget har god rekkevidde.
Vikingland. På tampen av året kom nyheten om at Park Adventures Group AS planlegger en fornøyelsespark med vikingtema ved Mandalskrysset langs nye E 39. Dersom planene realiseres, vil det kunne bety et kjempeløft for kommunen og regionen. Målet er 300.000 besøkende i året, og etter planen skal parken åpne i 2024.

Synlige for for barn og ungdom. Mediehuset Lindesnes ønsker å legge til rette for at barn og ungdom skal få vise seg fram og ha en stemme i avisen. Derfor er det viktig at også barn og unge blir tatt på alvor i lokalavisen. Eksempler på det er Emilian (10) og Sennova (10) som donerte bort håret sitt, Viktoria (10) som fikk korona og var uten symptomer, Kevin (13) som ble utsatt for krabbetyveri, Thias (12) som bader i sjøen hver dag, russen som fikk en russetid i karantene, i tillegg til jevnlige intervjuer med barne- og ungdomsrepresentantene.
Vi ønsker å bidra til at unge stemmer får bruke avisen til å uttrykke seg. Dersom ungdom tar kontakt, tilrettelegger vi for at de skal få på trykk tekst og bilder. Vi gir også veiledning underveis.
I forkant av stortingsvalget brukte vi også NTBs Barnas valgomat. Denne var populær, og det var gøy å følge med på tallene når skoleklasser tok i bruk valgomaten.
Leserkontakt/engasjement: Verd å nevne avslutningsvis er kontakten vi har opprettet med leserne. Gjennom bildekonkurranser i sommer og under hummerfisket i oktober fikk vi inn utrolig mange bilder. Det er et stort engasjement knyttet til slike konkurranser. I sommer var premiene Flaxlodd, og i konkurransen om årets beste hummerbilde var premien en hummerteine.
Vi fikk også svært god kontakt med leserne da vi igjen tilbød Juleskrinet i desember 2021. Juleskrinet er en tradisjonsrik konkurranse/rebus som Lindesnes har holdt gående i flere tiår gjennom adventstiden. I 2020 hadde vi ikke denne konkurransen, men Lindesnes fikk svært god respons fra leserne da konkurransen igjen fant veien til spaltene våre like før jul.
Priser:
Lindesnes sendte inn flere bidrag til Sørlandets Pressepris 2021, men ingen av bidragene nådde opp.